26 nov

Edde Z’al bij elkaar

door TPD

De Tullepetaonse verzamelclub Edde Z’al kwam zondag 25 november bij elkaar in de bovenzaal van de Raatskelder voor hun jaarlijkse bijeenkomst.
Ontstaan vanuit een fanatieke groep veldteken verzamelaars is de club sinds afgelopen carnaval een breder pad in geslagen en is het nu een algemene verzamelclub van Tullepetaonse objecten.

Dat kwam deze ochtend in de Raatskelder ook duidelijk naar boven, onder het toeziend oog van Prins Markus I en Sjampetter Rinus werd als eerste stil gestaan bij het overlijden van Jan Mol eerder die week. Er was een mooie presentatie gemaakt met alle onder het bewind van Prins Jan I geproduceerde veldtekens en de door hem uitgereikte Uisordes.

Vervolgens gaf Peter Braat een mooie presentatie over het ontstaan van het veldteken voor carnaval 2019, het door Toon Jacobs ontworpen veldteken is gebaseerd op de bekende posters waarmee Amerikaanse tieners gelokt werden deel uit te maken van het leger. In verschillende sessies is dit ontwerp getransformeerd naar een carnavaleske boer die jou aanwijst.

Het veldteken is dit jaar ook weer een mooie hol gegoten versie, die door enthousiaste schilders met de hand geschilderd zijn. Zoals de laatste jaren gebruikelijk is wordt het veldteken inclusief een mooi speldje weer op tal van plaatsen te koop aangeboden. Kijk op onze verkoop pagina voor alle details.

 

Na Peter was het de beurt aan Kobus die een kleine masterclass gaf over de herkomst van de carnavals liedjes uit de begin jaren van het Roosendaalse carnaval, wat toen nog geen Tullepetaonestad heette. Aan de hand van talrijke fragmenten liet hij horen dat in de beginjaren van het Roosendaalse carnaval nog gebruik werd gemaakt van bestaande muziek stukken vanuit de hele wereld waar een eigen tekst op geschreven werd. En die muziek kwam uit de klassieke muziek  maar ook uit musicals werden muziek stukken gebruikt. Op onze muziek pagina’s staan bij de songteksten de originele uitvoerende of componisten vermeld.

Hierna was het tijd voor een quiz over allerhande Tullepetaonse wetenswaardigheden en die vragen vielen nog niet mee, vragen zoals “van welk motto is dit het veldteken, uit welk jaar en wie was er toen prins”? De quiz kon geen betere winnaar hebben als hij die hem won, onze eigen Oogheid Prins Markus I ging er met de eer vandoor. Heel sportief verlootte hij zijn gewonnen prijs echter direct onder de andere aanwezigen.

De ochtend werd afgesloten met een heerlijke lunch waarbij nog een klein sinterklaas cadeau naar boven kwam.

Ben jij ook een fervente verzamelaar en nog geen lid? Je kunt jezelf opgeven via info@eddezal.nl

Laatste nieuwsberichten

27 mrt

Ontwerp veldteken 2024 Wad ‘n istorie

Een motto dat gekozen is, niet alleen

Lees verder
21 mrt

Juryrapporten optocht 2023

De juryrapporten van de optocht 2023

Lees verder
Alle berichten