10 feb

Eerste ‘Uisorde 2020

door Priens Markus 1
In een bomvolle Kwakkelkooi, is op het Priensebal na afloop van het Priense Swaree de eerste ‘Uisorde van 2020 uitgereikt aan Mathieu Liebau.
De ‘Uisorde is een persoonlijke onderscheiding van d’n Oòg’eid. Aantal en ontwerp zijn geheel naar eigen inzicht van d’n Oòg’eid vast te stellen. Vorig jaar, 33 jaar oud en voor het tweede jaar in functie, reikte onze Priens er 66 uit. Dit jaar draaien we ‘t om en zijn er dus 99 ‘Uisordes gemaakt.
In samenwerking met Ruben van de Ven en ‘t Tullepetaons staalsnijdersbedrijf Ferna werd opnieuw gekozen voor een uitvoering in roestvrij staal, uiteraard voorzien van een Prienselijk rood koordje. Het ontwerp is gebaseerd op de stadssleutel. De sleutel van de stad is immers bij uitstek hét symbool van de omkering van de macht tijdens de carnavalsdagen. Onze kersverse burgemeester Han van Midden zal voorafgaand aan de optocht, op zaterdag 22 februari deze sleutel voor het eerst overdragen aan onze Oòg’eid Priens Markus I.
Om al het moois dat we de komende weken in ons leutfeest gaan zien in beweging te zetten is het noodzakelijk die sleutel om te draaien. Sleutel. Daar zit het woord leut natuurlijk al in verborgen. De leut waar het in deze periode allemaal om draait.
De uitreiking van het eerste exemplaar is een mooie gelegenheid om een Tullepetaon nog eens extra in het zonnetje te zetten. In zijn eerste twee jaar legde Priens Markus I het accent met zijn ‘Uisorde steeds op de jeugd. Aan de jeugdige bouwclub de Kwèèkers en de zeulband vol middelbare scholieren de Gertrutten Van Slag Band was in 2018 en respectievelijk 2019 deze eer gegund.
Dat die Tullepetaonse jeugd, onze eigen pralle en brakke, de toekomst van het leutfeest vormen werd wel duidelijk in de persoon van Mathieu. Reeds als klein manneke stond hij samen met zijn vader op het toneel van ‘t Priense Swaree onder de naam HaRo & Zo. Toen zijn vader er genoeg van had ging Mathieu vrolijk verder. Wel wat ouder, nog steeds niet veel groter. Hij trommelde wat vrienden bij elkaar en heeft ook hen inmiddels met het Swaree virus aangestoken. Onder de naam Nogal Wiebus baseren ze hun grappen steeds op de Roosendaalse actualiteit. Vaak op het randje, een enkele keer net er over. Geheel volgens ‘t motto draai ‘t mar om wisten zijn vrienden hem vervolgens te betrekken bij de organisatie van een nieuw evenement. ‘t Tullepetaons Klunen. Dit bleek reeds bij de eerste editie van vorig jaar een schot in de roos. Inmiddels is Mathieu voorzitter van de stichting IJskoud en Nat en werd ook de tweede editie een groot succes. Ge ziet ‘t Tullepetaone, jong geleerd is oud gedaan!

Laatste nieuwsberichten

27 mrt

Ontwerp veldteken 2024 Wad ‘n istorie

Een motto dat gekozen is, niet alleen

Lees verder
21 mrt

Juryrapporten optocht 2023

De juryrapporten van de optocht 2023

Lees verder
Alle berichten