28 Feb

Leutige Klokken concert

Oor d’ut luie

Maandag 28 februari zal tussen 14:11 en 15:11 de grootste leutmartbespeling ter wereld worden gehouden. De St. Janstoren heeft een goej klokuis die nu nog verder dan haar eigen geluid en de mart kan klinken. Een live-stream helpt daar een handje bij. Begonnen als Covid idee om het carillon veilig bij de mensen thuis te brengen, is het nu vooral het inluiden en vieren van weer een nieuwe vrijere tijd.

Het You-tube kanaal zal onder de titel, live-stream Carillon Sint Jan Roosendaal,  straks zowel voor cultuur, erfgoed, zorg en educatie, maar ook recreatief en toeristisch inzetbaar zijn voor specifieke doelgroepen als bijdrage aan een open Roosendaalse samenleving.

Als feestelijke aftrap van dit live klokuisproject zal er op carnavalsmaandag een leutig Tullepetaons klokkenconcert worden gegeven waarin ons eigen tijdloze liedjes hoog vanuit de toren zullen klinken door het centrum  maar zelfs door heel Tullepetaonestad en niet te vergeten, zelfs wereldwijd.

Zo wordt de hele wereld ’t uis voor de Tullepetaone.

Want daar waar de leut is, voelen we ons thuis of dat nu op de Mart is, de Kaai, Tongerloplein, Meulenstraat, in eigen uis, verzorgingsuis of ziekenuis, waar dan ook. Dus Tullepetaonen op Bonaire, Zuid-Afrika, Indonesie, Canada, Zweden, Peru of in eigen land.  Stem af op dit wereldwijde Tullepetaonse kaokelklokken concert vanuit ons eigen St. Jan.

Dus loop je te ver van de St. Jan af, zet dan je telefoon, tablet en boombox dat leutige uur zo hard je kan. Daarmee vallen de leutige klokken nergens te missen en kan het publiek zich prima over de stad en de hele wereld verspreiden. En de Tullepetaon zag dat het goed was, en heeft het carillon gelijk maar omgedoopt in kaokeljong.

De live stream is mogelijk gemaakt met medewerking van Cultuur Verbindt Roosendaal, de gemeente Roosendaal en technisch realisator Ruud Scheidel naar een idee van Toni Raats, stadsbeiaardier Roosendaal. Ruud en Toni zijn heel wat keren van beneden naar boven gelopen  met snoertjes en stekkertjes om geluid en beeld goed op elkaar af te stemmen. Het was een waar avontuur met heel veel te nemen tredes en hobbels. En zo hier en daar zal nog wat aan de knoppen gedraaid gaan worden.

Het concert is live in het centrum en ongeveer 11 seconden later in eigen uis, in iedere straat en ieder land, wereldwijd te volgen op het You-tube kanaal: Live-stream Carillon Sint Jan Roosendaal  of via de link:https://www.youtube.com/channel/UCXrCYxId_BpJxYiYQjAQt3Q  Op de mart kan het leiden tot een ware klokken kaokelfonie, waarin iedereen kan meespeulen.

Iedere maandag zijn vanaf 14:00 uur de carillonbespelingen live en ook later nog op het te volgen via het YouTube kanaal: Live-stream Carillon Sint Jan Roosendaal. En wie nu al een kijkje wil nemen is van harte welkom voor een preview. Oor d’ut luie ofwel Leve de klokkenleut.

 

Belangrijke informatie

Datum
28-02-2022
Locatie
https://www.youtube.com/channel/UCXrCYxId_BpJxYiYQjAQt3Q
Tijd
14:11 uur