21 feb

(Ludieke) Boerenraad 2019

door TPD
(foto’s Leo de Jaeger en Danny Schuermans)

Woensdag 20 februari is de jaarlijkse boerenraadsvergadering gehouden in ANNO 1810 aan de Bloemenmarkt. Een leutig samenspel tussen de fracties uit de Roosendaalse gemeenteraad en de carnavalsstichtingen uit de gemeente Roosendaal.

In een optocht vertrok woensdagavond de stoet met burgemeester, de raads- en burgerraadsleden, muzikaal begeleid door de hofkapel “D’Eitrappers” uit Mangelpeejenland, naar ANNO 1810 waar de boerenraadsvergadering plaats vond. De stoet werd voorgegaan door 2 griffiemedewerkers die de schatkist met de 6 sleutels droegen. De voorzitter, Burgervader Jac Niederer, verwelkomde als goede gastheer 1 voor 1 de functionarissen en de gasten uit de regio (Tullepetaonestad, Paplaand, Aopelaand, Puitelaand, Mastepinnelaand en Mangelpeejenlaand) en opende de vergadering.

In een door een loterij bepaalde volgorde moesten de priensen verdedigen waarom zij recht hebben op de sleutel.

Tussen de presentaties door was er muzikale begeleiding door de “D’Eitrappers” uit Mangelpeejenland waarop leutig werd ingespeeld door een publiek wat de polonaise niet schuwde.

De motivaties:

Priens Ralf 1 uit Mangelpeejenland vindt dat je een sleutel in zowel positieve als negatieve zin kan gebruiken. Met een sleutel kun je spullekes veilig opbergen maar ook alles weer openmaken. Aan een sleutel heb je niks zonder sleutelgat, daarom het bijpassende motto “Eddut in de gaote”.

Priens Ruben 1 van Puitelaand ziet ze vliege en vind dat wel een passend kermismotto. Want waar kermis is is leut en daarom  “We zien ze vliege”.

Priens Markus 1 uit Tullepetaonstad heet iedereen welkom in Tullepetaonestad.  We hadden bijna een Nixit maar gelukkig is Nispen gebleven. Onze burgemeester vertrekt dit jaar wel (Jaxit). Hij heeft een echt carnavalshart en weet de Jeugd overal bij te betrekken. Hij benoemd o.a. scholieren als gast van de burgemeester. En ook de commissaris van de koning had mooie woorden voor hem. Het feestjaar 750 jaar Roosendaal was een succes. Wij Tullepetaonen zijn trots op mekaar en daarom ons motto “A’k jou niet aar”.

Op 22 oktober hoorde Priens Erik 1 van Mastepinnelaand dat onze burgemeester vertrekt en ziet daarom wel kansen. Hij ziet zo’n baantje ook wel zitten, zo moeilijk kan het toch niet zijn? Het is eigenlijk gewoon het hele jaar door Priens zijn! Alle andere priensen voldoen niet aan de selectiecriteria dus dan blijft er nog maar 1 iemand over. Priens Erik 1 wordt burgemeester van Roosendaal en daarom, “W’emme d’r wel ore naor”.

Priens Eduard 1 van Paplaand vindt dat het meulentje van de gemeente veel te lang de verkeerde kant op heeft gedraaid. Als het aan Priens Eduard ligt komt alles samen in Paplaand. Een kunstmat voor Cluzona, een nieuw ziekenhuis tussen Berrege en Roosendaal, de brandweer op de mart. As Paplaand er niet waor draaide ‘t meulentje ok niet dus “laot ut meulentje draaie!

Prienses Wendy uit Aopelaand verteld “waor ut allemaol is begonnen!”. Aopelaand heeft als een goede moeder voor haar kinderen gezorgd. De Stoepschijters zorgden voor goeie mest. Jan Mol en Piërre Verpaalen hebben carnaval groot gemaakt. Wij gaan bruggen bouwen. Een luchtnetwerk aanleggen. Groot denken net als Jan Mol en Piërre Verpaalen! Want als je denkt als Jan Mol en Piërre Verpaalen dan edde ut begrepen.  “‘t zit in m’n bol”.

De raadsleden mochten op de apologie reageren waarna er een slotreactie volgde door de afgevaardigde priens. Daarna werd door de burgemeester aangeven dat de raadsleden stemmen of de priens wel of niet de sleutel krijgt. Alle motivaties werden door burgemeester Jac Niederer aangenomen na een gezamenlijke stemming door handopsteking van de aanwezige raadsleden en toezegging van de sleutel die op een afgesproken datum persoonlijk overhandigd gaat worden aan de functionarissen.

De burgemeester sloot de vergadering met een klap met de klomp op de lessenaar en nodigde iedereen uit voor een gezellige afsluiting om onder het genot van een drankje na te praten.

De foto’s kun je terugzien op onze fotopagina https://tullepetaonsnieuws.nl/foto-albums/

Laatste nieuwsberichten

21 mrt

Juryrapporten optocht 2023

De juryrapporten van de optocht 2023

Lees verder
4 mrt

Tullepetaonestad zoekt nieuwe Nar

Na het afscheid van Nar Doremi zoekt

Lees verder
Alle berichten