5 feb

Thuis maar toch samen!

Carnaval in Roosendaal dit jaar vooral digitaal.

Dat we dit jaar een carnaval gaan beleven om nooit te vergeten zal inmiddels voor iedereen duidelijk zijn. Voor het eerst sinds de oprichting in 1959 organiseert de Stichting Carnaval Roosendaal immers geen activiteiten die er op gericht zijn om fysiek bij elkaar te komen. Het feest van de ontmoeting, zonder elkaar te ontmoeten.

Toch is dit voor Jacqo van Gastel, in zijn eerste jaar als voorzitter van de stichting, geen reden om carnaval dan maar een jaartje over te slaan. Van Gastel: “Het is met carnaval net als met Pasen en Kerstmis. Je kunt niet zeggen: het gaat niet door.  Wel is duidelijk dat we het feest dit jaar op een andere manier gaan beleven. We hebben als Stichting Carnaval Roosendaal daarom in een vroeg stadium de koppen bij elkaar gestoken. Wat kan er wél? Inmiddels is duidelijk dat onder de huidige omstandigheden vooral digitale activiteiten overblijven.”

Bij de traditionele start van het carnavalsseizoen, op 11 november vorig jaar, ging de Tullepetaonse leut voor het eerst digitaal. Duizenden Tullepetaone keken naar de online uitzending van het liedjesfestival. Voor Priens Markus I was het een bijzondere ervaring om thuis op de bank naar zijn eigen installatie te kijken. D’n Oog’eid: “Natuurlijk staan we tijdens carnaval het liefst tussen de Tullepetaone. Toch ben ik er trots op dat we ook in een bijzonder jaar als dit, zonder fysieke ontmoeting, het carnavalsgevoel weten vast te houden. Juist nu hebben mensen behoefte om even de zorgen van alledag even te vergeten. Door de vele Tullepetaonse vlaggen aan de gevel en de honderden foto’s en filmpjes die via social media gedeeld worden, ontstaat toch dat gevoel van verbondenheid dat het carnavalsfeest zo bijzonder maakt.”

Een digitaal feest. Dat betekent natuurlijk dat de agenda van Priens Markus I, Nar Doremi en Sjampetter Rinus, net als die van vele Tullepetaone, er dit jaar heel anders uitziet. “Dat is zeker waar”, aldus Priens Markus I. “Maar dat betekent niet dat we stilzitten. Er zijn inmiddels 300 leutpakketten verkocht en in de komende week worden ook de 33.000 Kwakkelkraante gewoon bezorgd. Normaal gebeurt dat op één dag waarop bijna 500 vrijwilligers op de been zijn. Dat is dit jaar helaas niet mogelijk, maar dankzij de leden van de boerenraad wordt de carnavalskrant alsnog huis aan huis bezorgd. De collecte komt daarbij te vervallen, maar via een QR-code in de Kwakkelkraant kunnen de mensen alsnog doneren. Zo hopen we er volgend jaar een extra groot feest van te maken.”

Naast de voorpret valt er ook tijdens de carnavalsdagen zelf genoeg te beleven. Thuis. Dat begint vanavond (zaterdag 6 februari) om 21.11 uur met een uitzending van een prachtige documentaire over het Priense Swaree. Te zien via www.tullepetaon.tv. De film ’t Swaree achter het doek wordt carnavalszondag via ZuidWest TV nogmaals uitgezonden. Op ZuidWest TV is op carnavalszaterdag tevens de sleuteloverdracht te zien, gevolgd door een documentaire over het Roosendaalse carnavalsfeest. Vier oud-prinsen vertellen daarin hun verhaal.

Priens Markus I: “Wanneer burgemeester Han van Midden de stadssleutel uit handen geeft kan Roosendaal weer met recht Tullepetaonestad worden genoemd. We zijn de gemeente dan ook dankbaar dat ze ook in dit bijzondere jaar het belang van carnaval onderkennen en ons steeds met raad en daad hebben bijgestaan bij alle alternatieve plannen. Dat geldt ook voor de plannen die niet aan de Stichting Carnaval zijn verbonden. Het doet me goed om te zien dat een Tullepetaon zich niet laat kisten en op zoek gaat naar alternatieven, die ook binnen de huidige maatregelen wel mogelijk zijn. Carnaval blijft immers een volksfeest. O, en heb ik al verteld over alle leutige activiteiten voor de jongste Tullepetaone? Die moet ik namens Nar Doremi ook zeker benadrukken. Denk aan de kleurwedstrijd, een online kinderoptocht én een kindermiddag. Het toneelstuk hebben we dit jaar omgevormd tot een hoorspel, waar de prallekes en brakskes thuis van kunnen genieten.”

 

Kortom, ook tijdens een lockdown valt er binnen het eigen huishouden voor elke Tullepetaon met carnaval een hoop te beleven. Priens Markus I besluit: zolang elke Tullepetaon de vlag aan de gevel hangt en de leut in de eigen woonkamer deelt via social media, zijn we thuis, maar toch samen.”

 

Programma carnaval 2021 in Tullepetaonestad – Wa d’n optreje

 

Reeds van start:

 • Verkoop veldtekens, cd’s, mottodassen, mondkapjes via Plus Van Gurp (Tolbergcentrum) en www.sep-feestartikelen.nl.

 

Zaterdag 6 februari                        

 • ’t Swaree achter ’t doek, film om 21.11 uur te zien via tullepetaon.tv.
 • Vanaf vandaag worden in een week tijd 33.000 Kwakkelkraante bezorgd.

 

Zondag 7 februari

 • Tullepetaon en motto wa d’n optreje iedere avond geprojecteerd op de televisietoren.

 

Donderdag 11 februari

 • Nieuwe aflevering Prietpraot podcast via tullepetaonsnieuws.nl
 • Ook de 3 eerdere afleveringen zijn hier terug te luisteren.

 

Zaterdag 13 februari     

 • Aankomst Oog’eid Priens Markus I, Nar Doremi en Sjampetter Rinus per trein en sleuteloverdracht, vanaf 13.00 uur te zien op ZuidWest TV.
 • Gevolgd door documentaire ‘Tullepetaonse leutmagie, door de ogen van d’n Oog’eid, ook te zien op ZuidWest TV.

 

Zondag 14 februari

 • ’t Swaree achter ’t doek, film om 15.00 uur te zien op ZuidWest TV.
 • Kiendermiddag hoorspel: ‘Wa d’n Optreje’ via tullepetaonsnieuws.nl. en spotify

 

Dinsdag 16 februari

 • Prijsuitreiking kleurwedstrijd.
 • Online kinderoptocht via tullepetaon.tv
 • Sluiting van het leutfeest via tullepetaon.tv.
 • Nieuwe motto geprojecteerd op de televisietoren.

Laatste nieuwsberichten

27 mrt

Ontwerp veldteken 2024 Wad ‘n istorie

Een motto dat gekozen is, niet alleen

Lees verder
21 mrt

Juryrapporten optocht 2023

De juryrapporten van de optocht 2023

Lees verder
Alle berichten