16 okt

Veel animo voor Liedjesfestival

Roosendaals carnavalsmotto D’as m’n stadje nodigt uit tot creativiteit

Door Mieke Spekman (Bron BODE Roosendaal)

ROOSENDAAL – Het eerste Roosendaalse carnavalsliedje in 1958 met als titel, “Edde de Spoetnik nie gezien’ ging in op de lancering van de eerste Russische satelliet. De actuele tekst kwam uit de Boerenraad maar de muziek was op de bestaande melodie van het lied‘ Tippetippetip zee opa kip’. Tegenwoordig zijn zowel de tekst als de muziek van het carnavalsliedje origineel.

Om de Roosendaalse carnavalsmuziek en de zeulbandjes te stimuleren tot creativiteit wordt jaarlijks op 11 november het Liedjesfestival georganiseerd. Muziekgezelschappen laten die avond hun creatie horen. Een deskundige jury kiest elk jaar uit alle inzendingen het beste liedje. Na bekendmaking van de Prins, Nar en Sjampetter maakt de Oogheid om 11 over 11 de winnaar bekend van het nieuwe Tullepetaonse carnavalslied.

Nieuw carnavalsseizoen Het Liedjesfestival is het startsein van het nieuwe carnavalsseizoen. Om 20.11 uur barst in de Kleine Zaal van De Kwakkelkooi (schouwburg De Kring) het spektakel los. Helmut de Graaf, bestuurslid van de Stichting Carnaval is verantwoordelijk voor dit belangrijke evenement. Samen met de Commissie Muziek zorgt hij dat de avond vlekkeloos verloopt. Hoofd van de muziekcommissie Christiaan Snepvangers vertelt: “We verwachten dit jaar een groot aantal zeulbandjes vanwege het aansprekende motto.

In 2018 bestaat Roosendaal 750 jaar en veel muziekgezelschappen willen daarop inspelen. Er zijn nu al een groot aantal inzendingen.

Ook carnavalsbands die ooit in de begintijd een keer hebben meegedaan zoals het IQ Aarmoei-nieke hebben zich ingeschreven.

Het zal een volle zaal worden.

Collega-commissielid Ben Aanraad verklaart: “Iedere band krijgt zeven minuten tijd op het podium. Ze kunnen eerst even inspelen voordat ze hun creatief product laten horen.

Over het algemeen steken er altijd een stuk of vier à vijf bands boven de rest uit.

Toch is het voor de jury vaak moeilijk om een definitieve keuze te maken welk lied er wint. Er wordt gekeken naar de tekst, is die origineel, wordt het motto goed toegepast en natuurlijk naar het muziekarrangement.

De muziek moet goed te spelen zijn voor alle kapellen en lekker in het gehoor liggen om mee te zingen.”

Deskundige jury Een eigen Tullepetaonse carnavalslied hoort bij de leut en verbroedert. Nog steeds zijn er liedjes waarbij na de aanhef van de begintonen iedereen spontaan mee gaat zingen. Gouwe Ouwe als ‘Tu-Tu- Tullepetaone’, ‘Ouwet Gaonde’ en‘Doeget Saome’ zijn Roosendaalse carnavalskrakers.

Op het eerste Liedjesfestival in 1985 werd zeulband ‘Effe d’er Neffe’ met het toepasselijke lied, ‘Speul dus mee’ de winnaar.

“Die band is allang ter ziele maar we hebben wel altijd een vaste kern van ongeveer twaalf bandjes die meedoen, gaat Aanraad verder. “De jury wisselt per jaar. Dit jaar bestaat de onpartijdige jury uit Hanneke Lips, Floyd Aanen, Hans Hest, Wil van Lammeren, Robbie van Zundert en Jeroen Schrauwen. Om de volgorde van de optredens wordt om 19.44 uur geloot.”

Van het winnende liedje wordt een cd gemaakt waarvan het eerste exemplaar op 5 januari in de Nacht van het Swaree uitgereikt wordt aan een prominente Roosendaler.

Op de cd staat ook het kindercarnavalslied gezongen door de Suitekids onder leiding van Martine van de Kar. Het liedje wordt weer gearrangeerd en geschreven door Suzanne Rockx-Laro en Jarek Mathijssen.

Inschrijven kan tot eind oktober via: www. tullepetaonsnieuws.nl

Laatste nieuwsberichten

27 mrt

Ontwerp veldteken 2024 Wad ‘n istorie

Een motto dat gekozen is, niet alleen

Lees verder
21 mrt

Juryrapporten optocht 2023

De juryrapporten van de optocht 2023

Lees verder
Alle berichten