Optocht

De uitslag van de optocht

De uitslag van de optocht is bekend. Klik op de button hieronder om de uitslag te bekijken.

Uitslag optocht 2017 en juryrapporten deelnemers

Beleef de optocht nog intensiever!!

Dat kan nu door te klikken op de button `strooifolder optocht`. Per deelnemer krijg je uitleg over hun creatie. Wat hebben ze gebouwd en wat willen ze uitbeelden.

Strooifolder optocht

Inleiding

Traditiegetrouw vindt op carnavalszaterdag de optocht in Tullepetaonestad plaats. Een optocht die regionaal hoog staat aangeschreven bij zowel het publiek als ook bij de deelnemers. Vele duizenden mensen laten zich meeslepen in de carnavaleske verhalen die de deelnemers uitbeelden en vertellen, maar ook vergapen zij zich aan de prachtige wagens uit Roosendaal en uit de regio. Deelnemers zijn al jarenlang onder de indruk van de grote menigte die staat te kijken langs het parcours en zeer enthousiast is. De optocht start om 13.11 uur vanaf de Stationsstraat (waar alle deelnemers zich opstellen) en gaat via de Markt, Raadhuisstraat, Burgerhoutsestraat, Boulevard, Molenstraat, Bloemenmark weer terug naar de Markt waar de finish is. Zodra alle deelnemers binnen zijn maakt de Hoogheid de uitslag van de optocht bekend.

Deelname

Inschrijving kan digitaal vanaf deze site tot 2 weken voor carnaval. Het reglement van de optocht is hier te vinden.

Inschrijven voor deelname aan de optocht kan via het inschrijfformulier optocht. Zie onderstaande link.

Inschrijven optocht

Uitreiking startnummers

 

Ongeveer 2 weken voor de optocht wordt door de commissie de indeling van de optocht gemaakt. Hierbij wordt rekening gehouden met de wensen van de deelnemers, diverse jubilerende clubs (11-jarig bestaan, betekent vaak startnummer 11) en startvolgorde van voorgaande jaren. Tijdens een feestelijke avond voor de optochtdeelnemers wordt op ludieke wijze de startvolgorde bekend gemaakt. De startvolgorde voor dit jaar staat hier. Een avond die in het leven is geroepen om op een informele manier met de deelnemers samen te zijn. De deelnemers kunnen zich opgeven voor de volgende categorieën: grote wagens Roosendaal, grote wagens regio, kleine wagens, grote groepen, middelgrote groepen, kleine groepen, paren/enkelingen, muziek en jeugdcategorieën. In iedere categorie zijn geldprijzen te verdienen. Een overzicht van het prijzengeld is hier te vinden.


Jurering

Alle deelnemers worden tijdens de optocht. Per categorie zijn vier à 5 juryleden actief. Zij beoordelen de deelnemers op verschillende onderdelen, zoals; idee & uitbeelding, techniek, actie, carnavalesk en muziek. Per categorie zijn deze onderdelen verschillend. De juryleden van de grote wagens Roosendaal en regio gaan in de weken voor carnaval minstens twee keer op bezoek bij de bouwclubs. Tijdens deze bezoeken hebben de bouwers gelegenheid hun wagen “te verkopen” aan de jury. Er wordt uitleg gegeven over het idee achter de wagen en wat ze tijdens de optocht van plan zijn. De juryleden van de categorie kleine wagens bezoeken de wagenbouwers minimaal één keer.

De jury aan het werk

Uitslag

Na afloop van de prijsuitreiking wordt de uitslag op deze website bekendgemaakt. De deelnemers kunnen per onderdeel bekijken hoe zij gescoord hebben. In 2011 is voor het eerst een boekwerk van de juryrapporten van de grote wagens uitgebracht. Hierin zijn alle juryrapporten in verhaalvorm uitgewerkt. Dit bleek een groot succes. Tot 2015 zijn deze boekwerken uitgegeven en sinds 2015 zijn de juryrapporten voor de grote wagens digitaal gepubliceerd en in 2015 zijn ook de beoordelingen van de kleine wagens uitgewerkt. Vanaf 2016 is besloten om voor alle deelnemers niet alleen het puntentotaal per categorie te vermelden, maar ook tekst en uitleg vanuit de jury te geven.

 

De uitslagen vanaf 2007 zijn hier terug te vinden en na te lezen.