MOTTO

“Wad’n istorie”

Lorem Ipsum is slechts een proeftekst uit het drukkerij- en zetterijwezen. Lorem Ipsum is de standaard proeftekst in deze bedrijfstak sinds de 16e eeuw, toen een onbekende drukker een zethaak met letters nam en ze door elkaar husselde om een font-catalogus te maken.

Het heeft niet alleen vijf eeuwen overleefd maar is ook, vrijwel onveranderd, overgenomen in elektronische letterzetting. Het is in de jaren ’60 populair geworden met de introductie van Letraset vellen.

“Wad’n istorie”

De Stichting Carnaval Roosendaal bestaat dit jaar 66 jaar. In 1958 is de stichting opgericht met het motto ‘We doen wir zot’. 

Na de 2e Wereldoorlog zijn er Oranjecomités ontstaan, die elk in een deel van Roosendaal activiteiten organiseerden. Uiteindelijk heeft dit geleid tot één comité voor Roosendaal, waaruit voort ook de Stichting Carnaval Roosendaal is ontstaan.

Het woord Tullepetaon is afgeleid van het Franse woord voor ‘parelhoen’: poule pintade. Dit verbasterde men tot ‘poelepetaat’ en later werd het door letteromzetting en klankomwisseling ‘tullepetaon’. Parelhoenders zijn hoenders met een kleurrijk verenkleed en kunnen behoorlijk krijsen en tekeergaan, net als de Roosendalers met carnaval. De naam Tullepetaon is echter pas vanaf midden jaren zestig van de twintigste eeuw in zwang geraakt en vanaf 1970 ‘officieel’ ingevoerd, met het motto ‘Tu-tu-tullepetaone’. Roosendalers werden voor die tijd met carnaval ook wel ‘Roosendaolse Stoepschijters’ genoemd, doordat heel vroeger de rijkere inwoners graag pronkten op hun stoep als een pauw, maar een vogel ook zijn behoefte op de stoep moet doen. Overigens doen er over de herkomst van die term verschillende verhalen de ronde.

2024 is een jubileumjaar met het motto “Wad’n istorie”