Veldteken

Het eerste veldteken is in 1956 uitgebracht door het Oranje comité. De opbrengst werd gebruikt voor het kindercarnaval, en het was de opzet om van het Roosendaals Carnaval een groot feest te maken. Na het oprichten van de Stichting Carnaval Roosendaal op 4 februari 1959 hebben deze het uitbrengen van de veldtekens overgenomen.

Naast een welkome bijdrage aan het Roosendaals carnaval zijn veldtekens voor veel Tullepetaonen ware verzamelitems geworden.

Iedereen kan een ontwerp voor een veldteken indienen. Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo moet het wapen van Roosendaal erop staan, of de drie rozen. Ook het jaartal en RSD hoort erop te staan. Een motivatie van de ontwerper mag ook niet ontbreken. Deze worden beoordeeld door de Stichting Carnaval Roosendaal. Het winnende ontwerp gaat naar de modelleur, en als de mal dan klaar is, worden ze in gips gegoten. Als ze dan droog zijn, dan worden de veldtekens door vrijwilligers in de loods aan de Kuisel geverfd. Daarna volgt er nog een laag vernis, en zijn ze klaar voor de verkoop.

Traditioneel wordt in de laatste Boerenraadsvergadering voor 11-11 het nieuwe veldteken aan de boeren gepresenteerd.

Het veldteken – een teken van verbondenheid met onze Roosendaalse Carnaval – is natuurlijk te koop.

Kijk op onze verkoop pagina voor alle verkoop momenten en plaatsen.

Jarenlang kreeg de horecagelegenheid die de meeste veldtekens verkocht een gevelplaot uitgereikt. Deze gevelplaot was een waardering voor de inzet die deze horecagelegenheid verrichte voor het Tullepetaonse carnaval. De inkomsten zijn belangrijk om de vele activiteiten van de Stichting Carnaval Roosendaal te bekostigen. Helaas is de competitie tussen de verschillende horecagelegenheden in de loop der jaren afgenomen en zijn er nog slechts enkele ondernemers die zich inzetten om de veldtekens te verkopen. Enkele jaren geleden is besloten om de gevelplaot te vervangen door een mooi beeldje van het veldteken van dat jaar. De gevelplaot wordt altijd feestelijk overhandigd aan de winnaar. In onze agenda kun je zien op welke datum de gevelplaot wordt uitgereikt, de winnaar wordt altijd tot het laatst geheim gehouden.

Zelf een ontwerp gemaakt? Vul onderstaand formulier in.